Uncategorized

Typen der kulfiltrerede mit vand

I år blev jeg typen, der filtrerede mit postevand. Det vand, der kommer ud af vandhanen, som jeg har drukket i så mange år. For grundvandet er desværre ikke, hvad grundvandet har været. Og hvorfor tager jeg så det (radikale!) valg nu? Jeg har kendt til flere vandrensningssystemer er jo ikke en ny ting. Men der er en helt særlig årsag: nemlig at jeg er blevet mor. Og for gravide og små børn, er pesticidrester særligt problematiske.

Det siger dem, der ved noget om det. For eksempel Philippe Grandjean, som jeg har fulgt tæt de seneste år. Han virker nemlig som en klog mand. Han indgyder tillid, og respekt. Og han har lavet en del forskning omkring pesticiders effekt på småbørn og fostre. Og spørger man ham, er der ingen tvivl: Pesticider er skadelige for små børn og fostres hjerner, også i det mængder der ligger indenfor grænseværdierne. Det siger Philippe en smule om her, og du kan finde mange flere artikler og videoer, hvor han udtaler sig ganske kort om pesticider.

…. og nu er der så (igen, igen, igen) fundet pesticidrester i vores grundvand, som menes at kunne være skadelige. Jeg bliver både vred og ked af det, og jeg fatter ikke, hvorfor der ikke er nogen, der tager det her problem mere alvorligt. Vi har gennem de seneste år oplevet et øget antal af vandboringer der må lukke. I skrivende stund, er der nogen, der må hente vand i midlertidige brønde, fordi vandet fra vandhanen indeholder forhøjede niveauer af bestemte pesticider. Det virker til, at problemet bare bliver større og større.

Så nu har jeg købt en vandkande med kulfilter.

Der findes mange muligheder for at rense vandet. Både dyre og mindre dyre, og billige. Vandkande med kulfilter er helt sikkert den billige, og den fjerner en stor del af de kendte giftstoffer i vandet (dog ikke alle). Jeg valgte vandkanden med kulfilter fordi det er en billig og nem løsning. Kulfilteret skal skiftet cirka en gang om måneden, så der er selvfølgelig en løbende udgift – men som situationen er nu, er det en udgift, jeg er villig til at leve med (og løsningen er FOR billig og nem, må tiden vise. Jeg bliver jo forhåbentlig klogere…).

Jeg synes det er fuldstændig uhørt, at man er nødt til selv at investere i vandrensningssystemer, for at få vand, der er ufarligt at drikke. Det er uhørt, at man ikke gør mere, dels for at rense vandet og dels for at forhindre yderligere forurening.

Jeg er træt af generation “nåh” der bare stå og ser på, at vores miljø går under, uden at gøre noget: At vores luft og grundvand forgiftes, at temperaturen stiger og klimaet bliver tiltagende hidsigt og uforudsigeligt. Det er dem, der har midlerne. Det er dem, der sidder med den politiske og økonomiske magt. Men de sidder bare der og “nåh’er” til det hele. Her går min generation og nøjes med én (lille) bil og cykler for resten. Vi refuse’r, reduce’r, re-use’r, recykle’r og rot’er på livet løs. Vi søger mod en mere minimalistisk livsstil. Er bevidste forbrugere. Køber økologisk. Spiser mindre kød (eller helt vegansk). Og så står de dér, de der “Nåh’ere” med alle deres penge, deres to (store) biler og deres stort-set-udbetalte huse og tror, at det dér med klimaet – det har ikke noget med dem at gøre. At det ikke deres ansvar. Pis og lort, siger jeg bare (undskyld mit fransk).

Så nu drikker jeg og min baby filtreret vand fra kande. Skål for fremtiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *