Fødsel og graviditet

Hjem 4 timer efter fødslen som førstegangsfødende

Skal førstegangsfødende sendes hjem 4 timer efter fødslen?

Der er lige nu heftig debat omkring lukning af barselshotellet på rigshospitalet. Det siges nu, at førstegangsfødende som føder ukompliceret, skal sendes hjem efter 4 timer. Og til det vil jeg gerne som det allerførste sige:

Jeg ser slet ingen problemer i, at en førstegangsfødende som føder ukompliceret og iøvrigt har et ukompliceret forløb tager hjem 4 timer efter hun har født, hvis hun selv har lyst til det.

Jeg tog selv hjem 4 timer efter jeg fødte min datter. Og det var ikke engang fordi forløbet havde været helt ukompliceret. Du kan læse hele min fødselsberetning her, men for de af jer der bare vil have den korte version: Det tog 50 timer og jeg måtte af medicinske årsager have epidural for at kunne gennemføre fødslen. Jeg havde simpelthen bare mest lyst til at ligge hjemme i min egen seng. Men jeg havde også haft et ønske om hjemmefødsel, så jeg havde jo hele tiden visualiseret mig selv og min nyfødte baby i hjemlige omgivelser.

Dernæst vil jeg gerne tilføje:

Jeg er vil på ingen måde tilskynde til, at man tvinger førstegangsfødende ud af fødestuerne, hvis de ikke har lyst, eller føler sig utrygge ved det.

Man kan ikke bare lukke for muligheden for at blive indlagt på et barselshotel, uden at kigge hele fødepakken igennem. Jeg ved ikke, hvilken model der passer bedst i Region Hovedstaden. Og én model passer jo iøvrigt heller ikke til hver eneste fødende. Men jeg var personligt tilknyttet Kendt Jordemoderordning i Aarhus kommune da jeg fødte mit første barn. Det var jeg fordi jeg egentlig gerne ville føde hjemme. Det kom jeg af medicinske årsager ikke til. Men ved at være en del af den ordning, var der nogle andre muligheder, både i løbet af graviditeten, under fødslen, og efter fødslen. Af praktiske årsager vil jeg blot fokusere på mulighederne efter fødslen: Jeg fik hjemmebesøg af min jordemoder dagen efter jeg havde født min datter. Det var helt standard. Det var iøvrigt den jordemoder jeg havde født med, som kom på besøg, hvilket havde stor trygheds- og følelsesmæssig betydning for mig. Jeg havde også et direkte nummer til mit team, som jeg kunne benytte i op til 14 dage efter fødslen – døgnet rundt. Jeg var sikret at komme til at snakke med én af de tre jordemødre fra mit team. De havde kendskab til mig, og hele mit graviditets- og fødselsforløb. Således var det faktisk min jordemoder jeg konsulterede i forhold til både amning og brystbetændelse, da jeg oplevede hende som mere kompetent indenfor det område, end min sundhedsplejerske.

 

Førstegangsfødende skal have tilstrækkelig hjælp og vejledning

Ansvaret for, at der tilbydes tilstrækkelig hjælp til en nybagt mor der bliver sendt hjem 4 timer efter hun har født, skal ikke kun hvile på den nybagte mor – som er både træt, forvirret og følelsesmæssigt ustabil. Det kan være svært og uoverskueligt som nybagt mor at bede om hjælp. Man kan faktisk heller ikke altid vide, hvad man har brug for hjælp til. Personligt fra de første dage lidt en tåge for mig. Jeg havde rigtig meget brug for, at folk omkring mig tilbød deres hjælp, fordi jeg var så opslugt at min baby, og så opfyldt af hele fødselsoplevelsen. Jeg kæmpede en en del efterfødselsangst, og jeg tabte mig. Alle har brug for hjælp og støtte i moderskabet – også selvom man føder ukompliceret og tager hjem efter 4 timer. Derfor tror jeg det er vigtigt, at hjælpen aktivt tilbydes af de omkringværende sundhedsprofessionelle, som en del af hele fødselspakken (den nybagte Far er ikke og skal ikke være hverken jordemoder eller sundhedsplejerske).

 

Kendt Jordemoderordning til alle!

Jeg forstår ikke, hvorfor Kendt Jordemoderordning ikke bare er standarten. Hjemmefødsel eller ej. Jeg kunne ikke have ønsket mig bedre behandling; kun en mere normal fødsel. Men det er vi jo desværre ikke selv herre over. Ærligt, så var jeg dybt traumatiseret efter min fødsel. Men jeg blev hjulpet på allerbedste vis, og jeg er så taknemmelig for at jeg havde mulighed for at være en del af en sådan ordning. Der var ikke nogen der behøvede at smide mig ud af fødestuen; jeg gik selv derfra. Eller, “gik” er måske så meget sagt. Jeg stavrede, eller vraltede måske nærmere. Og jeg kom til hægterne igen hjemme i min egen seng. Og jeg fik besøg dagen efter, og jeg ringede flere gange til min jordemoder for at få råd og vejledning. Og det var bare så godt, som det kunne have været.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *