Bæredygtig livsstil

Hår – naturligt og minimalistisk

Som med så meget andet, har jeg en naturlig og minimalistisk tilgang til mit hår. Mit hår er faktisk noget, jeg er ret forfængelig med. Som barn og ung var der (næsten) intet der kunne gøre mig mere ulykkelig, end en mislykket tur ved frisøren. En “dårlig-hår-dag” var bare en “dårlig-verden-dag”. Men ret tidligt gik det op for mig, at hår kan være en ret bekostelig affære, især hvis man har en frisure der kræver, at men går til frisør hver 6.- 8. uge (ja, det er der mange mennesker der gør!). Jeg har også mange såkaldte “problemer” med mit hår, herunder at det kan virke fladt, tyndt, elektrisk og tørt. Typisk nordisk. Og der findes jo ET HAV af produkter til sådan én som mig. Og gud, jeg har været igennem dem. Shampoo, balsam, hårkur, leave-in conditioner, hårolie, shine spray, saltvandsspray, you name it … Jeg er også ung i 00’erne, så den er ikke fået for lidt med glattejernet. Det gik op for mig, at jo mere tid jeg brugte på mit hår, jo mere havde det også “brug for” alle disse produkter, for at det ikke skulle gå helt i stykker. Og som jeg blev mere og mere minimalistisk i min tankegang og livsstil, ændredes min tilgang til mit hår sig også.

 

Om No-Poo, og hvorfor jeg IKKE praktiserer det

Vi springer lige et stykke ind i teksten. Den korte version: jeg har prøvet no-poo, og det var ikke noget for mig. No-poo er et koncept, hvor man slet ikke vasker håret med shampoo eller anden sæbe, men udelukkende skyller der grundigt med vand. Nogle skyller håret med en mild eddikeopløsning fra tid til anden, for at få et blødere hår. Men idéen er helt produktfri hårpleje. Og jeg har prøvet det. Jeg prøvede det i cirka 6 måneder, da jeg synes det skulle have en ærlig chance. Og ærligt, så var det ikke forfærdeligt. Men der er flere ting der gjorde, at jeg gik væk fra det igen.

For det første, så var looket simpelthen ikke mig. Uanset om man synes det fungerer eller ej, så føles ens hår bare anderledes når man ikke vasker det. Det ser anderledes ud. Det lugter anderledes. Og hvis man har det godt med det “anderledes” er det jo fint. Men jeg kunne simpelthen bare bedre lide følelsen af nyvasket hår. Det er helt og aldeles den primære årsag.

For det andet, så betyder vandets kvalitet rigtig meget for, hvor godt et resultat du får. Jeg boede på det tidspunkt midt i Aarhus, hvor der er rigtig meget kalk i vandet. Så tog jeg en uge i sommerhus i de svenske skove. Og er du gal, en forskel! Renere vand giver bare en mere lækkert hår. Og hvis jeg boede et sted, hvor vandet var så rent som det er i de svenske skove, så havde jeg nok fortsat. Men det gør jeg ikke. Der er meget kalk i vandet her i Østjylland (og sikkert også mange andre klamme ting).

 

Hår naturligt og minimalistisk – hvad gør jeg så?

Jeg går ikke til frisør

… og det gør jeg ikke, fordi det sparer mig for rigtig mange penge. Jeg har faktisk ikke været til frisør siden jeg var 15 år. Jeg har valgt den simpleste frisure, som ikke kræver at jeg går til frisør, for at det ser godt ud. Og tricket er simpelt: jeg har bare ladet alt mit hår gro ud. Mit hår går lige ned over brysterne, og har gået der til i mange, mange år. Det kan ikke rigtig blive længere. Engang imellem klipper jeg selv spidserne, men ellers får det bare lov til at være. Noget af mit hår knækker i forbindelse med at jeg sætter det op. Så det giver nogle naturlige etager. Jeg synes selv, at mit hår ser lækkert ud. Kunne det se endnu mere lækkert ud, hvis det blev fikset ved en frisør 6 gange om året? Selvfølgelig! Men ikke 3600kr bedre!

 

Jeg vasker håret med sæbe eller shampoo

Jeg vasker mit hår med shampoo med 7-10 dages mellemrum, alt efter hvornår jeg føler det trænger til en vask. Lige nu bruger jeg en Shampoo fra Urtekram fordi den er øko og vegansk. Jeg har også tidligere brugt en sæbebar, hvilket er rigtig godt hvis man gerne vil spare på emballage, så det kunne jeg sagtens finde på igen. Jeg vasker håret så lidt som muligt, uden at gå på kompromis med, at mit hår skal se ordentligt ud. Så jeg bruger virkelig lidt shampoo, og det er meget billigt. En lille shampoo fra urtekram holder i ca. ét år.

 

Jeg bruger kokosolie i håret

Jeg kommer en smule økologisk kokosolie i mine hårender efter behov. Det gør jeg, når det ser tørt og elektrisk ud. Jeg bruger ganske lidt, nok hvad der svarer til en lillefingernegl, som jeg gnider godt ud i hænderne, og kommer i mine spidser. Det samler håret, og får det til at se mere glansfuldt og stærkt ud. Hvis jeg synes håret trænger, eller hovedbunden føles tør, giver jeg håret en oliekur. Her tager jeg en større mængde kokosolie, gnider det ud i hænderne, og masserer det ind i hovedbundet, og fordeler det ud i håret med fingrene. Så sætter jeg håret op, og lader det sidde i nogle timer. Jeg vasker efterfølgende håret med shampoo eller sæbe.

 

Jeg børster håret dagligt med en god hårbørste

Jeg har en dejlig hårbørste fra Hay i træ. Børsterne er også lavet i træ. Og det er helt fantastisk, i forhold til fx plastic eller metal. Børsten fjerner hår, der er faldet ud, den masserer hovedbundet, og den fordeler hårets naturlige olie ud i håret fra rod til spids. Og så er det bare dejligt at børste hår.

 

Jeg bruger IKKE balsam eller hårkur

… heller ikke selvom jeg har tørt hår der spalter (chok!). Jeg synes simpelthen ikke det har nogen effekt efter man har skyllet det ud. Ja, ens hår føles lækkert i badet. Ja, håret bliver lettere at rede ud. Men jeg synes ikke det gør mit hår mere glansfuldt, stærkere, smidigere eller noget som helst andet, når først det er tørt. For mig er det penge ud i afløbet. For et stærkt og glansfuldt hår, fokuserer jeg på at vaske det så lidt som muligt – dét gør nemlig en forskel. De naturlige olier fra hovedbunden er rigelig balsam til mig. Og hvis jeg mangler lidt til at samle det i enderne, bruger jeg, som før nævnt, kokosolie.

 

Jeg bruger IKKE produkter i mit hår til daglig

Hvis jeg brugte produkter i mit hår, ville jeg også blive nødt til at vaske det hyppigere. Og vask slider på håret. Så det undgår jeg i det daglige. Det eneste jeg bruger flere gange om ugen, er kokosolie i spidserne, og det giver ikke anledning til at vaske håret mere end hver 7.-10. dag for mit vedkomne.

 

Jeg bruger ikke varme på mit hår

Føntørrer, krøllejern, glattejern, you name it … bruger det ikke. Jeg lader håret lufttørre. Vil jeg have et  glat look, reder jeg håret ud mens det er vådt og sørger for ikke at ugle det. Vil jeg have et krøllet look, sætter jeg håret op i en snoet knold, mens det stadig er fugtigt, og lader det tørre. Men for det meste lader jeg det bare tørre uden at gøre noget særligt ved det.

 

Elsk dit naturlige hår

Det handler selvfølgelig i bund og grund om, at være glad for det, man har. For hvis ikke du elsker dit hår som det er au natural, så er det selvfølgelig svært at praktisere stringent hår-minimalisme. Dit hår handler ret meget om gener, så der er ikke ret meget du kan gøre for at gøre det kraftigere/stærkere/længere. Det bedste du kan gøre for dit hår, er faktisk at gøre så lidt som muligt – det er i hvert fald min erfaring. Mit hår er ikke særligt kraftigt. Farven er almindelig leverpostejsblond. Enderne spalter, og det bliver tørt og elektrisk om vinteren. Det er albuelangt, og har været det de sidste 10 år – det kan simpelthen ikke bliver længere. Men jeg synes det er smukt, som det er. Og så glæder jeg mig over alle de mange tusinde kroner og al den tid jeg sparer på frisør, pleje og produkter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *